Właśnie dołączyłem do Komitetu Wykonawczego Bocuse d’Or Poland.

To dla mnie ogromne wyróżnienie i wielka przyjemność pracować z najlepszymi szefami kuchni oraz tworzyć w pewnym sensie historię polskiej gastronomii.

Zapowiada się dużo pracy. Ponieważ Bocuse d’Or to nie tylko konkurs, który należy przygotować w najmniejszym detalu. Przed nami szczegółowe opracowanie regulaminów i wszystkich dokumentów, organizacja preeliminacji, które wyłonią zawodników na finał w Polsce. To również codzienna praca ze zwycięzcą w Akademii Bocuse d’Or Poland, gdyż kolejnym celem jest udział Polaka w europejskich eliminacjach w Tallinie, w czerwcu 2020 roku. Docelowym marzeniem jest dostanie się naszego reprezentanta do Wielkiego Finału, który odbędzie się w styczniu 2021 roku w Lyonie. 
Czasu niewiele a mamy cele bardzo ambitne do zrealizowania!

*****

Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.
Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.